Nieuwe wetten voor het gebruik van cryptocurrencies

Wetten

De Europese Unie heeft maatregelen genomen om het witwassen van bitcoins en andere cryptocurrencies tegen te gaan. 

Het is enorm populair bitcoins, ripple, Ethereum, Zcash en allerlei andere soorten coins. Eerst werd er gedacht dat het een grote bubbel is die snel zal gaan klappen. Nu merken de overheden dat het misschien wel anders zou kunnen zijn.

Doordat het zo populair is en het betaalmiddel echt een vorm begint te krijgen in de economie komen er verschillende dingen bij kijken. Overheden zijn bang dat bitcoins makkelijk witgewassen zouden kunnen worden en daar moet iets tegen gedaan worden.

De Europese Unie heeft besloten dat alle handelswebsites verplicht bepaalde gegevens van gebruikers moeten vragen en bewaren. Zo kunnen de overheden gegevens aanvragen en meer te weten komen wat er met het digitale geld gebeurd. Ook is het niet meer mogelijk om anonieme transacties te verzenden. Dit komt namelijk doordat aanbieders van de wallets (portemonnee met de coins) de gegevens moeten opslaan en ook informatie van de gebruiker moeten bewaren. Denk bijvoorbeeld aan leeftijd, naam, adres en ook een legitimatie bewijs.

De nieuwe strenge regels moeten nu formeel overgenomen worden door de lidstaten van de Europese Unie en binnen achttien maanden omgezet worden in nationale wetten.

Deze nieuwe regeling gaat voor veel problemen zorgen rondom de cryptocurrencies. Vele coins zijn bedoelt om juist anoniem te betalen, wat de crypto-bedrijven er tegen gaan doen is nog onduidelijk.