Elektrisch vliegen is de toekomst!

Elektrisch vliegen
Afbeelding: Unsplash @danist07

De afgelopen tijd wordt er veel kritiek gegeven op vliegtuigen. Vliegen is namelijk uitzonderlijk slecht voor het klimaat. Daarnaast zorgen vliegtuigen voor geluidsoverlast. Elektrische vliegtuigen zijn de oplossing! Maar hoe staat het er eigenlijk voor met de ontwikkelingen op het gebied van elektrisch vliegen?

Elektrisch vliegen

Steeds meer mensen gaan inzien dat elektrisch vliegen enorm voordelig kan zijn. De uitstoot van vliegreizen zal flink gereduceerd worden en mensen, die dicht bij vliegvelden wonen, zullen minder geluidsoverlast ervaren.

Ook de regering van Nederland ziet dit in. Zij willen zelfs dat Nederland koploper gaat worden op het gebied van hybride en elektrisch vliegen.

Op dit moment is volledig elektrisch vliegen alleen nog maar mogelijk met kleine vliegtuigen van maximaal 6 personen. Maar ook deze vliegtuigen zijn nog in de testfase. Veel grote partijen, zoals Airbus, SAS en Boeing, doen nu onderzoek naar deze manier van vliegen.

Het is zeer waarschijnlijk dat er steeds meer elektrische vliegtuigen komen. Echter, met een elektrisch vliegtuig op vakantie gaan, kan nog wel even duren. Vliegtuigen moeten dan een grote afstand kunnen overbruggen. Daarnaast moeten ze grote aantallen passagiers kunnen vervoeren.

Tegen die tijd hebben we wellicht al andere manieren ontwikkeld om duurzaam te vliegen. Denk aan bio-brandstof of synthetische brandstof.

Toekomst

Waarschijnlijk zullen we niet direct overgaan op elektrisch vliegen, maar zullen we gaan voor een middenweg: hybride vliegen. Een groot probleem bij volledig elektrische vliegtuigen, die plaats moeten bieden voor honderden passagiers, zullen nooit van de grond komen. De vliegtuigen moeten hier een enorm vermogen voor hebben. Dit kunnen ze alleen bereiken met grote accu’s. Die accu’s kunnen we wel maken, maar zijn nog veel te zwaar.

Met hybride vliegtuigen kun je een deel van het vermogen nog door verbrandingsmotoren laten leveren. Dan heb je kleinere accu’s nodig, waardoor het gewicht lager zal zijn. Opstijgen is dan wel mogelijk.

Als de techniek op het gebied van accu’s niet verbetert (bijvoorbeeld meer vermogen in kleinere accu’s), zal volledig elektrisch vliegen met grote passagiersvliegtuigen nog even op zich laten wachten.