Noren krijgen boetes wegens verspreiden torrents

verspreiden torrents

Ongeveer 22.000 Noren ontvangen een boete wegens het verspreiden van films, games en muziek via torrent websites.

De rechtbank in Noorwegen maakte bekend dat er maatregelen zijn genomen voor het illegaal downloaden/verspreiden van bestanden (torrents). Ze hebben contact gelegd met verschillende websites, waarop illegaal bestanden gedownload kunnen worden. De websites moeten verplicht informatie over IP-adressen geven aan het Deense Njord.

Het Deense Njord is een organisatie, die op komt voor de copyright rechten. Het bedrijf wilt met de gegevens die ze krijgen, boetes uitdelen aan de verspreiders van bijvoorbeeld films, muziek en games. In totaal zijn er al 21.804 IP-adressen verzameld. De boeten wordt gegeven wegens het verspreiden van data waar een copyright op staat. Hoeveel de boetes zijn is niet bekend gemaakt.

Nederland

Hoe zit het met het illegaal downloaden van data in Nederland? In Nederland zijn er twee organisaties, die torrentsites analyseren. Dit zijn Brein en Dutch Filmworks. Zij analyseren de torrentsites en zeggen een boete te kunnen geven. Als je iets illegaal upload op een torrentsite, stuurt Brein je een schikkingsvoorstel tot €12.500. Als je iets illegaal download, stuurt Dutch Filmworks je een schikkingsvoorstel van €150. Dit zijn geen malse boetes. Torrentsites kun je dus beter vermijden.

Mensen, die bij het illegaal downloaden of uploaden een VPN gebruiken, blijven anoniem. Zij zijn onmogelijk te traceren. Het IP-adres is dan namelijk verborgen.